Новини, Підготовка кадрів, Туристсько-спортивна робота

Заліковим походом завершились курси підготовки інструкторів дитячо-юнацького туризму

Ефективний розвиток дитячо-юнацького туризму та туристсько-спортивного руху в Хмельницькій області напряму залежить від наявності кваліфікованих кадрів з дитячо-юнацького та спортивного туризму.

   

З метою формування та підготовки таких кадрів Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді за сприяння Хмельницької обласної федерації спортивного туризму провели курси з підготовки інструкторів дитячо-юнацького туризму. Звання «Інструктор дитячо-юнацького туризму» присвоюється особам, яким виповнилось 18 років і які успішно пройшли навчання за програмою підготовки інструкторів дитячо-юнацького туризму, взяли участь в заліковому навчально-тренувальному поході І категорії складності, склали передбачений програмою залік.

   

Курси проходили з 29 січня по 06 травня 2020 року в місті Хмельницькому на базі Хмельницького ОЦТКУМ. Слухачами зареєструвалися 25 чоловік як і з Хмельницької області, так і з інших регіонів України.

   

Відповідно до програми, слухачі курсів мали змогу ознайомитись з нормативною документацією, яка регламентує дитячий туризм в Україні, прослухати лекцію завідуючого   відділом  охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області Шпаковського С.М. про краєзнавчі пам’ятки нашого регіону,  отримати теоретичні знання та практичні навички з підготовки та тактики походу, техніки подолання природних перешкод та техніки безпеки під час походу, з надання домедичної допомоги, основ орієнтування на місцевості,

   

облаштування туристичного побуту тощо. Під час карантину слухачі курсів пройшли онлайн-тестування, яке дозволило перевірити, наскільки ними було засвоєно теоретичні знання.

   

З 22 по 28 червня майбутні інструктори дитячо-юнацького туризму взяли участь у заліковому навчально-тренувальному поході І категорії складності за маршрутом смт. Городок – р. Смотрич – с. Грицьків – смт. Смотрич – с. Карачківці – с. Нігин – с. Маків – с. Супрунківці – р. Тернавка – с. Китайгород – с. Патринці – р. Студениця – р. Дністер – с. Бакота.

   

Учасники стартували з смт. Городок, та рухалися по річках Смотрич, Гниловодка, Тернавка та Студениця до Бакотського скельного монастиря. Незважаючи на спеку та аномальні паводки, учасники походу подолали понад 130 кілометрів пішки по неходжених, але надзвичайно мальовничих стежках Хмельниччини. Отриманий у поході досвід – це потужна основа для людей, що розвиватимуть дитячо-юнацький туризм на Хмельниччині.

Адже інструктор дитячо-юнацького туризму є однією із категорій інструкторських туристських кадрів, який здійснює різноманітну туристсько-спортивну та краєзнавчо-дослідницьку роботу серед учнівської та студентської молоді в навчальних закладах освіти, він є активним пропагандистом спортивного туризму, який залучає учнівську та студентську молодь до активних і систематичних занять спортивним туризмом, краєзнавством, фізичною культурою та спортом, до здорового способу життя.

Дмитро Федчишен, завідувач організаційно-масовим відділом ХОЦТКУМ