Новини, Туристсько-краєзнавча робота

Про ІІ обласний тур Всеукраїнської експедиції «Історія міст і сіл України»

У березні 2015 року в Хмельницькому обласному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді пройшов ІІ обласний тур Всеукраїнської історико-краєзнавчої експедиції «Історія міст і сіл України», для участі в якому з 20 районів та міст області надійшли науково-дослідницькі роботи учнівської молоді у двох номінаціях: «Нариси-описи населених пунктів» та «Екскурсійно-туристські маршрути»: 43 нариси-описи та 30 екскурсійно-туристських маршрутів.
Журі обласного туру відмітило високий рівень організаційної та пошукової діяльності у Білогірському, Деражнянському, Летичівському, Кам’янець-Подільському районах, містах Кам’янець-Подільському, Хмельницькому, Славуті, де активно проводиться робота по вивченню та дослідженню історії населених пунктів і розробляються туристські та екскурсійні маршрути по рідному краю.
У номінації «Нариси-описи населених пунктів» високу оцінку отримала колективна робота учнів Летичівського навчально-виховного комплексу №1 «ЗОШ І-ІІІ ст., ліцей», які під керівництвом вчителя Коржик С.А. дослідили історію села Ялинівки від часів першої згадки про село і до сьогодення. Це була копітка, не одного дня, робота в архівах, зустрічі із старожилами, записи їх розповідей і свідчень про страшні часи голодомору, колективізацію, про життя в роки німецької окупації, про важкі післявоєнні роки, про розчарування в останні роки.
Журі відзначило також пошуково-дослідницьку роботу на тему «Село Слобідка-Шелехівська» (керівник Яворський Валерій Юрійович), підготовлену вихованцями туристичного гуртка Деражнянського районного Будинку творчості дітей та юнацтва. У кожного населеного пункту своя історія, свої видатні постаті… Історія Слобідки-Шелехівської тісно пов’язана з ім’ям відомої поетеси Анни Ахматової та її родичами, що гарно відображено у експозиціях сільського меморіального музею Анни Ахматової, відомого не тільки в області, але й в Україні. Саме цьому присвятили своє дослідження гуртківці з Деражнянщини.
Крім написання історій населених пунктів юними дослідниками та їх наставниками вивчаються і розробляються екскурсійні та туристські маршрути по визначних місцях рідного краю, які сприяють навчанню та вихованню учнів на кращих традиціях свого народу.
У номінації «Екскурсійно-туристські маршрути» журі відзначило екскурсійні маршрути, розроблені гуртківцями Славутського міського центру туризму і краєзнавства, завдяки яким можна докладно ознайомитись з історією міста Славути. Це екскурсії: «Місто на березі двох річок» (керівник Марусич Л.В.), «Навколо Славути» (керівник Вакульчук К.Г.), «Зв’язок минулого із сьогоденням» (керівник Слівіна А.О.). Цікаву екскурсію під назвою «Хоча і без острова, проте Островчани» (керівник Галецька Н.К.) розробили юні пошуковці з міста Кам’янця-Подільського, учні ЗОШ №12 ім. Л. Дмитерка. Вони запрошують здійснити мандрівку у неповторний край – село Островчани, яке багате пам’ятними місцями. Привернули увагу журі маршрути екскурсій «Історія Південно-Західного мікрорайону міста Хмельницького» (керівник Булич К.А.) та «Хмельницький парк імені Михайла Чекмана – дивовижний куточок міста» (керівник Малюкова О.А.), розроблені гуртківцями Хмельницького міського центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді.
Пошуково-дослідницьких матеріалів, які надходять на обласний тур Всеукраїнської історико-краєзнавчої експедиції «Історія міст і сіл України», досить багато і вони розповідають про талановитих людей, про героїв війни і праці, про пам’ятні місця і неповторну красу рідного краю.                                                                  В.Малиновський,методист ХОЦТКУМ